Hornsgatan 80, 118 21 Stockholm
+46 (0)8 667 32 20

Så skapar du en professionell quiz för din blogg eller hemsida

Det svenska ordet “frågesport” är knappt hundra år gammalt, men själva företeelsen är givetvis mycket äldre än så. Att testa sina, och andras, kunskaper om allt möjligt är troligen minst lika gammalt som det skrivna ordet.
Idag är frågesport en oerhört populär och engagerande form av underhållning, samt en fantastisk källa till kunskap.
Alla vill känna sig smarta och tävla med sina vänner.

VARFÖR DIGITAL FRÅGESPORT?

Det finns otaliga företagshemsidor, bloggar och applikationer på nätet och för att bli uppmärksammad, ihågkommen och uppskattad behöver man något som sticker ut – något som fångar besökarnas uppmärksamhet och får dem att stanna längre på sidan.

Med frågesport får du allt detta. Dessutom kan du presentera information om dina produkter, din verksamhet eller andra aktiviteter på ett inbjudande sätt, utan att det uppfattas som reklam. Därtill får du en automatisk spridning av ditt innehåll när besökarna efter att ha spelat quizen utmanar sina vänner, som sedan utmanar sina vänner och så vidare – ett utmärkt sätt att få nya leads, likes och följare, som längre fram även kan bli kunder.

Fördelar med att ha en quiz på sin hemsida:

• Trafiken till sidan ökar, genom utmaningar och ökad exponering
• Din sida blir mer engagerande och underhållande, vilket ger en mer positiv upplevelse av den
• Det är ett bra sätt att presentera sina produkter eller budskap på ett mindre påfluget sätt
• Du får nya leads när spelarna registrerar sina resultat
• Besökstiden på sidan förlängs

QUIZ & GAMIFICATION – EN DYNAMISK KOMBINATION

gamification-millionmind-560
Gamification är i korthet användandet av spelmekanismer och spelelement i miljöer som inte förknippas med spel för att främja deltagande och engagemang. Det har använts i olika former i många år, men först på senare år har termen börjat spridas på bred front och många företag och ledande namn inom olika områden har fått upp ögonen för gamification.

Frågesport i den här utformningen är ett utmärkt exempel på gamification, särskilt när det kombineras med inslag som tidsbegränsning, poäng och highscore-listor, vilket skapar spänning och tävlingslystnad.

 

HUR GÖR MAN EN ATTRAKTIV QUIZ

Alla kan ju skriva frågor och skapa quizer, men att göra en underhållande och uppskattad quiz är faktiskt inte så enkelt. Under våra år i quizbranschen har vi på MillionMind lärt oss mycket om vad som skiljer en okej quiz från en riktigt bra.
Här kommer några tips som kan hjälpa dig att göra en bra quiz:

• Skriv inte för många frågor.
Någonstans mellan fem och tio frågor är normalt lagom. Om quizen innehåller mer än tio frågor kan vissa spelare börja tröttna och få ett mindre positivt intryck av quizen och i förlängningen sidan.

• Skriv inte för långa frågor.
Försök att hålla frågorna, och ännu viktigare, svarsalternativen relativt korta. Givetvis kan man anpassa svarstiden efter frågornas längd, men om man har för många “tunga” frågor med mycket text kan spelarna tappa intresset. Det är bättre att ha en kortare och “lättare” quiz, det ökar chansen att dina besökare vill spela quizen flera gånger.

• Välj bilder med omsorg.
Se till att välja tillhörande bilder som passar till frågorna, och gärna levande bilder. Det gör hela frågan mer intressant. Ha dock i åtanke att många bilder är upphovsrättsskyddade.

• Hitta rätt svårighetsgrad.
Alla gillar att känna sig smarta, och de flesta uppskattar en quiz mer om de kan de flesta svaren. Men folk gillar även utmaningar, så frågorna får inte vara FÖR lätta. Av den anledningen, försök att göra quizen utmanande med en bra blandning av några svåra frågor och i övrigt lite lättare frågor i olika grader.

• Gör intressanta frågor.
Även om man gör en quiz som man tycker är lätt kommer många troligen att svara fel på en del frågor. Tänk därför på att försöka skapa frågor där man blir nyfiken på svaret, så att man ändå kan uppskatta frågan även om man svarar fel på den.

• Avslöja inte svaret av misstag.
Det är lätt att avslöja oavsiktligt avslöja svaret på en fråga genom hur man formulerar svarsalternativ.

Här kommer några tips på hur man undviker det:

1. När du skriver skalfrågor (se frågetyper nedan), se till att inte alltid sätta rätt svar i mitten. Variera intervallet, så att rätt svar ofta kommer i ena änden av det, eller åtminstone närmare det.

2. Om rätt svar är “Fredrik Persson”, undvik då svarsalternativ som “’Fredrik Eriksson” och “Olof Persson”. Då är det lätt att lista ut att “Fredrik Persson” troligen är rätt kombination.

3. Försök att i allmänhet formulera svarsalternativen på liknande sätt, för att göra det svårare att räkna ut rätt svar. Om rätt svar till exempel är “Den första brittiska kvinnan i rymden”, så är svarsalternativ som “En skådespelare” eller “En president” inte tillräckligt detaljerade. Om man istället formulerar alternativen i stil med “Den första kvinna att vinna två Oscars” eller “Afrikas första kvinnliga president”, då är det mycket svårare att gissa in rätt svar om man inte vet.

Ha dock i åtanke att dessa tips är just tips. Olika personer gillar olika typer av frågor och quizer, men de här råden hjälper dig att göra quizer som de flesta kommer att uppskatta.

QUIZ WIDGET – VÅRT QUIZVERKTYG

Vi på MillionMind har utvecklat ett flexibelt, mångsidigt och snyggt quizverktyg – lätt att använda och administrera, men med avancerade funktioner. Det heter Quiz Widget, och det innehåller allt som behövs för att skapa och lägga upp egna quizer på sin hemsida. Testa verktyget själv, och se vad du kan om vad som händer runtom i världen. Kan du få alla rätt?

QUIZ WIDGETS OLIKA FRÅGETYPER

Skalfråga: Markera rätt numeriskt svar på en skala.
Textfråga: En vanlig textfråga, med en tillhörande bild.
Bildfråga: Som en textfråga, fast med bilder istället för text som alternativ.
Sorteringsfråga: Sortera svarsalternativen i rätt ordning, till exempel kronologiskt.
Kartfråga: Markera rätt geografiskt svar på en karta.
Markera på bild-fråga: Peka ut det rätta svaret på frågan på en bild.
Videofråga: Kombinera vilken av frågetyperna du vill med ett videoklipp. Efter klippet visas frågan.

FUNKTIONER OCH FINESSER, MED GAMIFICATIONINRIKTNING

Quiz Widget har massor av funktioner och finesser, som baseras på gamification. Vår målsättning är att erbjuda ett användarvänligt och lättadministrerat quizverktyg, som ändå innehåller en mängd olika valmöjligheter och omfattande statistik.

Några av funktionerna och finesserna:
• Sju olika frågetyper
• Tidsbegränsning
• Tidskopplad poäng vid varje rätt svar
• Highscore-lista
• Utmaningar (via Twitter och Facebook)
• Musik och animeringar
• Sekventiell eller slumpvis frågeordning
• Möjlighet att ladda upp egna quizbilder och banners
• Tillgång till omfattande statistik
• Möjlighet till nya leads när spelarna registrerar sina resultat

Oavsett i vilket sammanhang och vilket verktyg du använder hoppas vi att du också blir en del av den digitala quizvärlden som vi arbetar i och älskar. Det är ett roligt sätt att roa sig, sprida information och tävla med vänner och okända!

Kontakta oss