Hornsgatan 80, 118 21 Stockholm
+46 (0)8 667 32 20

Så får du fler att spela din quiz

Du har lagt ner tid och möda och har åstadkommit en riktigt bra quiz, men hur ska du se till att så många som möjligt tar del av den? Följ våra tips, så ökar exponeringen och möjligheterna att få många spelare.

1. Intressant innehåll

En av de viktigaste sakerna är naturligtvis att se till att quizens innehåll är intressant och engagerande, med frågor som triggar tävlingslystnaden och som man som spelare vill veta svaret på. Försök även att utforma innehållet så att många känner att de vill dela quizen (se tidigare blogginlägg).

 

2. Marknadsför quizen

– Sociala medier

Utnyttja olika sociala medier, som Facebook, Twitter, LinkedIn och Instagram och länka till quizen där. Försök att locka till spel genom att publicera quizens startbild och fresta gärna med en av frågorna i quizen, så att folk blir intresserade av att svara och spela fler frågor.

 

– Skriv ett blogginlägg

Skriv ett blogginlägg kring samma tema som quizen och skriv lite mer utförligt kring det – väck intresset kring temat. Skriv gärna personligt och uppmana till att man ska spela quizen. Tänk på att välja rubriker som är tydliga och lockar till mer läsning. Ha även SEO (sökmotoroptimering) i bakhuvudet, så att de som är intresserade av ämnet lättare hittar till ditt blogginlägg.

 

– Publicera på din hemsida

Självklart ska du publicera quizen på din hemsida. Den viktiga frågan är var. Vår rekommendation är att du lägger den centralt tillsammans med en rubrik och en kortare ingress, så att läsaren förstår kontexten. Quizen fungerar som en ”call to action” och uppmanar till handling på din sida, och i den får besökarna dessutom värdefull information om dig eller ditt företag. Detta hjälper till att skapa en positiv bild av din hemsida och bidrar till fler lojala besökare. Vi rekommenderar också att du publicerar quizen på fler än ett ställe på hemsidan, gärna som relaterat innehåll vid snarlika ämnen.

 

– Skriv ett nyhetsbrev

Om du jobbar med e-postmarknadsföring är det självklart att dina quizer får en naturlig plats i dina nyhetsutskick. Det lockar till klick och du får normalt fler besökare till din hemsida. Använd en snygg och genomtänkt bild till quizen och en lockande titel så ökar du konverteringen ännu mer.

 

3. Skapa en tävling

En tävling ökar intresset att delta och chansen ökar att många delar quizen. Vår erfarenhet är att det är mer effektivt att ha mindre priser till fler vinnare än ett enda stort. Detta beror på att folk i många fall inte tror att de kommer att vinna förstapriset och därför kanske inte väljer att delta. Har du istället priser till de 10 eller 20 bästa på topplistan så blir det lättare att vinna och fler både deltar och delar.
Ett bra tips när det gäller tävlingar är också att lägga sig på en lagom prisnivå. Skapa inte en tävling där man vinner något pris värt tiotusentals kronor, det lockar ofta bara till sig oseriösa besökare som inte bryr sig om din sida utan istället gör allt i sin makt för att knäcka systemet och vinna. Fokusera på att göra tävlingen till en kul grej som lockar till aktivitet, men med ett pris som ändå sporrar till deltagande. Om man även har priser till de som utmanar flest kan man också få en ytterligare ökad spridning.

 

4. Låga trösklar, “pay the visitor first”

Gör det så enkelt som möjligt att delta i quizen och försök att minimera antalet klick innan man kan börja spela. Vår rekommendation är att ha registreringsrutan i slutet av spelet, så att dina besökare får svara på frågorna innan de sparar sina uppgifter. På det sättet ger du dem något innan du ber om en gentjänst (att ange namn och e-post). Sedan behöver det inte kännas som en gentjänst, särskilt inte om man registrerar sig för att kunna tävla om ett pris, men principen gäller oavsett. Om du lägger registreringen i början riskerar du att tappa besökare som inte orkar eller vill fylla i formuläret för att delta, innan de vet mer vad det handlar om. Om du däremot har en tävling med relativt fina priser kan det vara en bra idé att ha registreringen i början, så att man inte kan spela obegränsat antal gånger, och lära sig frågorna, innan man slutligen registrerar sig med alla rätt och en skyhög poäng.

 

5. Skapa quizer löpande och länka till dina andra quizer

Lär dina besökare att du ofta har en quiz på din hemsida. Det gör att du kan få många och lojala besökare som uppskattar att komma till just din sida. Se till att alltid ha en aktuell quiz, med frågor som har hög relevans i förhållande till innehållet på din hemsida. Skapa även länkar till dina andra quizer längst ner på sidan där du publicerar dina nya quizer. På det sättet har besökaren alltid en ny quiz att upptäcka.

 

6. Länka in quizerna som relaterat innehåll i dina artiklar

Vårt sista tips är att länka in quizer i artiklar eller blogginlägg som du skriver. Givetvis ska quizfrågorna vara skrivna kring samma tema som artikeln eller blogginlägget. Detta skapar länkkedjor som gör att besökaren kan klicka sig vidare och upptäcka mer relevant information. På så vis ökar exponeringstiden samtidigt som intresset ökar för besökaren.

Följ några eller alla dessa tips, så tror vi att antalet som spelar och delar dina quizer ökar markant.

Lycka till!

Kontakta oss om du vill ha fler tips

Related Posts